Ingredience:
1 kg masa (svíčková, falešná svíčková, zadní hovězí, panenka, krůtí, králík)
špek nebo anglická slanina
1 ks Machlalí
2 ks cibule
1 ks citrón
5 ks jalovec
5 ks nové koření
10 ks celý černý pepř
3 ks bobkový list
1 lžička tymián
¼ máslo
1 ks smetana ke šlehání
sůl, mletý pepř, mletý zázvor, cukr
Postup:
Maso odblaníme, omyjeme, prošpikujeme, mírně osolíme a opepříme. Vložíme do pekáče, polijeme rozpuštěným máslem a obložíme kolečky citrónu. Vlijeme zeleninovou směs Machlalí i s nálevem a uložíme do lednice. Druhý den na směsi oleje a másla prudce opečeme maso, ve výpeku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme lžíci cukru krupice a necháme za stálého míchání zkaramelizovat, přidáme kolečka citrónu, na pánvi osmahneme. Přidáme Machlalí z pekáče, veškeré koření a krátce povaříme. Vložíme zpět k masu do pekáče, podlijeme vodou do cca ½ výšky masa a upečeme za častého přelévání vypečenou šťávou. Pak vyjmeme z omáčky maso a koření. Rozmixujeme, zahustíme hladkou moukou rozmíchanou ve vodě a chvíli provaříme. Vlijeme smetanu, přecedíme, propasírujeme a dochutíme solí, cukrem, pepřem a citrónovou šťávou. Podáváme s houskovým knedlíkem a brusinkami.